קונפליקטים, מתחים והתמודדות עמם.

בפרק זה ישנו מתח גדול בין הדמויות השונות בסיפור. 

התורה מציגה את המתחים בין אברהם  שרה והגר. נבחן את מעשיה של הגר וזלזולה בשרה, ואת תגובתה התקיפה של שרה. נחוש חמלה כלפי הגר דרך דברי המלאך, ונבין את הצדק שבחזרתה לשעבוד לשרה.

נתבונן במצב מורכב זה וננסה לחשוב: היכן אנו נתקלים במתחים בינאישיים בתוך המשפחה או בחברה, איך אנחנו מתמודדים עמם וכיצד אנו בוחרים? היכן יש לנו בחירה? נבחין בכך שכל החלטה שלנו משפיעה מאד על המציאות. נחשוב: האם גם יש צד של צדק או קושי בצד השני?

 

מטרות הידע של היחידה

  1. התלמיד ידע את סיפור הריון הגר ולידת ישמעאל
  2. התלמיד יבין את המורכבות שהתפתחה במשפחת אברהם ושרה בעקבות לקיחת הגר לאשת אברהם.

 

פדגוגיה

מיומנויות רגשיות חברתיות (SEL)

קבלת החלטות אחראית: זיהוי בעיות, ניתוח פתרונות אפשריים, ניסיון לפתור בעיות תוך תרגול כישורי חשיבה ביקורתית ואחריות חברתית ואתית. בשיעור זה נתמקד בפתרון אתגר השינוי במעמדה של הגר במשפחת אברהם ושרה, שגרמה לקשיים והפרת האיזון במשפחתם. נדון באופן ההתמודדות של הדמויות עם בעיה זו, ובהשלכות התמודדות זו.

בראשית פרק טז

כפי שהעמקנו בשיעורים האחרונים, אברהם ושרה הגיעו לגיל מבוגר מאד, ועדיין לא היה להם זרע למרות ההבטחה האלוקית.  בשיעור זה נלמד על ההחלטה של שרה לעשות מעשה נועז בעניין הזה, ולתת את שפחתה הגר לאברהם לו לאשה. (בתחילת השיעור נתייחס לתפקיד השפחה כדי להכניס את התלמידים למציאות שהיתה באותם ימים.)

ננסה להבין מדוע בחרה שרה לעשות זאת? (כנגד הטבע האנושי) ומה קרה למשפחת אברהם ושרה כאשר הגר עברה מתפקיד שפחת שרה לתפקיד אשת אברהם. 

נלמד את הסיפור בחלוקה לתמונות שונות של התפתחות הסיפור, וננסה להבין את היחסים בין הדמויות בכל אחת מהתמונות. ננסה לענות על שאלות מורכבות כמו- מה בדיוק שרה עשתה להגר לאחר שהגר זלזלה בה? איך מגיבים לטלטלות בתוך המשפחה? האם שרה אמנו נהגה בצורה נכונה כאשר עינתה את הגר? מדוע ה' שמע את קול הגר?

2:2

 

סיפור לידת ישמעאל הגיע לאחר התגלות ה' וההבטחה (בפעם השלישית) שיהיה לאברהם זרע. 

(ניתן להפנות שוב למצגת "הבטחות ה' לאברהם שנלמדה בשיעור הקודם.)

ישמעאל נולד מיוזמתה של שרה שנתנה את הגר שפחתה לאברהם במחשבה ש "אולי אבנה ממנה". יש מפרשים שהכוונה היא ששרה קיוותה להמשכיות דרך בן שפחתה, ויש אומרים שהיא קיוותה שבזכות ההקרבה של נתינת שפחתה לאברהם, היא עצמה תזכה לבן משלה. 

(בהמשך ניפגש עם העקרות של רבקה ורחל, ונדגיש כיצד העקרות של האמהות היתה ציר מרכזי, ולא מקרי, שממנו נלמדים ערכי אמונה וקשר עם ה'.)

בפסוקים אלו, אברהם קיבל את היוזמה של שרה, והגר אכן הרתה. עד כאן תיאור היחסים בין הדמויות יחסית הרמוני, והדברים התרחשו בצורה מתוכננת ושקולה.

אך הריונה של הגר, ויחסה השלילי לשרה, הביא איתו סיבוך של העלילה: 

"וַתֵּקַל גְּבִרְתָּהּ בְּעֵינֶיהָ". הגר עירערה על היחסים בתוך המשפחה. היא זילזלה בשרה, גבירתה.

כתוצאה מכך נוצר מתח בין אברהם לשרה. ניתן לראות זאת בתגובתה הקשה של שרה לאברהם "חֲמָסִי עָלֶיךָ" ובמילים "יִשְׁפֹּט ה' בֵּינִי וּבֵינֶיׄךָ". (רואים כאן גם את הכאב העצום של שרה בתוך הסיטואציה כנראה בשל העובדה שהגר ניסתה לקחת את התפקיד של שרה אשת אברהם והאשה שמביאה את הזרע לאברהם).

בתגובתו של אברהם: " הִנֵּה שִׁפְחָתֵךְ בְּיָדֵךְ עֲשִׂי לָהּ הַטּוֹב בְּעֵינָיִךְ" ייתכן שהוא רומז לשרה שלמרות שהגר היא עכשיו אשתו, הוא עדיין ראה בה בעיקר השפחה של שרה. לכן, הוא אומר ששרה חופשיה לעשות לה כטוב בעיניה. (רד"ק)  

ואכן בתגובה לכך, שרה עינתה את הגר. (ישנו טווח גדול מאד של אפשרויות להבין את אופי "עינוי" זה.  החל מעינוי פיזי ועד לעינוי או הטלת קושי נפשי, ויש מפרשים שהיא רק החזירה אותה למעמד שפחה והטילה עליה עבודות של שפחה). 

 המילה "עינוי" במקרא שונה משימוש המילה כיום, ושימשה למגוון תיאורים של סבל או קושי. למשל: ביום כיפור כתוב "תענו את נפשותיכם", אין הכוונה להתעללות אבל כן לקושי.

הפרשנים מתייחסים גם למידת המוסריות של עינוי זה. כיווני הפרשנות מגוונים,  החל בהתייחסות שלילית מאד לעינוי, אשר נחשב כחטא שעליו יש עונש חמור לדורות הבאים (רמב"ן: "חָטְאָה אִמֵּנוּ בָּעִנּוּי הַזֶּה, וְגַם אַבְרָהָם בְּהַנִּיחוֹ לַעֲשׂוֹת כֵּן, וְשָׁמַע ה' אֶל עָנְיָהּ וְנָתַן לָהּ בֵּן שֶׁיְּהֵא פֶּרֶא אָדָם לְעַנּוֹת זֶרַע אַבְרָהָם וְשָׂרָה בְּכָל מִינֵי הָעִנּוּי") ואחרים אומרים שהיתה מענה אותה "בהיתר" (ברטנורא שם). 

ניתן גם לקרוא את דברי הרב אלחנן סמט, באתר "דעת" בעניין זה הטוען שהכוונה היא שמטרתה של שרה היתה רק שהגר תחזור לתפקידה כשפחתה ואין הכוונה להתעללות חלילה.  הדברים מופיעים בקישור זה.

כך או כך, "עינוי" זה הביא בסופו של דבר לבריחת הגר ולהתגלות של המלאך, שציווה עליה לחזור לבית אברהם, להתענות תחת ידה של שרה (לחזור למעמד השפחה ובכך להחזיר את ההיררכיה בתוך משפחת אברהם ושרה לקדמותה) וכן ללדת את ישמעאל.

רקע להוראת היחידה

"הִנָּךְ הָרָה וְיֹלַדְתְּ בֵּן וְקָרָאת שְׁמוֹ יִשְׁמָעֵאל כִּי שָׁמַע ה' אֶל עׇנְיֵךְ"

פעילות פתיחה

המורה יפתח את השיעור בקריאת הפסוקים: 

וְשָׂרַי אֵשֶׁת אַבְרָם לֹא יָלְדָה לוֹ וְלָהּ שִׁפְחָה מִצְרִית וּשְׁמָהּ הָגָר. 

וַתֹּאמֶר שָׂרַי אֶל אַבְרָם הִנֵּה נָא עֲצָרַנִי ה' מִלֶּדֶת 

בֹּא נָא אֶל שִׁפְחָתִי אוּלַי אִבָּנֶה מִמֶּנָּה 

וַיִּשְׁמַע אַבְרָם לְקוֹל שָׂרָי. 

(בראשית טז:א-ב)

 

שרה ראתה שהבטחת ה' טרם התממשה, והיא לא הצליחה ללדת. 

בעקבות כך, היא החליטה לעשות מעשה נועז. מה היה המעשה?

תשובה: לתת את שפחתה לאברהם לאישה.  ייתכן ששרה רצתה לעזור לממש את הבטחת ה' לזרע לאברהם. כשותפה לביצוע של הבטחותיו של ה' בעולם. 

 

נרחיב מעט על תפקיד השפחה בעת העתיקה. שפחה בדרך כלל היתה נחשבת ל"רכוש" של גבירתה באותם ימים. היא היתה אחראית לעשות את עבודות הבית, ולגמרי כפופה להחלטות גבירתה. 

 

מדוע שרה נתנה לאברהם את שפחתה? 

היא חשבה שאולי דרך שפחתה הגר, היא "תיבנה". 

למה הכוונה? 

תשובה אפשרית: אולי לכך שהגר שפחתה תלד ילד, והוא יהיה כמו ילד שלה במידה מסויימת, או שדרך מעשה זה, היא תזכה בעצמה לפרי בטן. (הדבר היה מקובל באותם ימים שהשפחה היתה מעין אם פונדקאית עבור הגבירה). ייתכן ששרה דאגה למימוש ההבטחה לאברהם שיהיה לו זרע. 

  • נשים לב לכך ששרה מאד אקטיבית בהתרחשות האירועים מכאן, וגם בהמשך הפרק.

בשיעור הזה, נבחן מקרוב את הסיפור של אברהם, שרה, והגר. נלמד את הסיפור ב"תמונות" לפי סדר הסיפור. בכל "תמונה" ננסה למפות את היחס העכשוי בין כל הדמויות (אברהם,שרה,והגר)

ונחשוב יחד על משמעויות העולות מהסיפור.

 

משאבי למידה

העשרה

פעילות פתיחה

פעילות פתיחה

אנו נחלק את לימוד הסיפור לשש "תמונות" שונות לפי סדר התרחשות הסיפור. בכל אחת מהתמונות, נתייחס לשאלות קבועות: 

  1. מה קרה בתמונה זו?
  2. נסמן בפסוקים את המילים המבטאות את היחס הרגשי והקשר המשפחתי בין שלשת הדמויות: אברהם, שרה והגר בכל שלב.
  3. ננסה לשרטט את היחסים בין שלשת הדמויות. (שרה ואברהם כבעל ואשה, אברהם כבעל של הגר, הגר כשפחה של שרה). תוך כדי שרטוט היחסים בכל תמונה, נשים לב לשינויים שחלו בתוך משפחת אברהם.

הערה: בדף העבודה בכוונה לא שרטטנו דוגמא עבור התלמידים כדי שיהיו חופשיים לחשוב בעצמם כיצד לשרטט, נצרף כאן דוגמא עבור המורה למקרה שירצה לשתף זאת עם התלמידים: 

  1. נתייחס לבחירות של הדמויות. (מה היו ההתנהגויות שלהם, ואיך התנהגותם השפיעה)

בנוסף לשאלות אלו, נשאל גם שאלות השייכות לתמונה הספציפית. (שאלות הבנה עמוקה יותר, ושאלות מוסריות ואחרות העולות מהתמונה.) הפעילות ולימוד הפסוקים נמצא בדף העבודה אברהם שרה והגר. הסיפור בתמונות.  

ניתן לסכם עם התלמידים את העולה מתוך לימוד דף העבודה: 

היחסים בתוך משפחת אברהם ושרה מיטלטלים בעקבות לקיחת הגר לאשת אברהם. 

 

דיון

 

בסיום דף העבודה נפנה לשאלה משמעותית: 

בעקבות הזלזול של הגר, שרה אמנו עינתה את הגר. 

מה היה המעשה שעשתה להגר? הפרשנים חלוקים בעניין. יש אומרים שהיא ממש עינתה אותה בעינוי פיזי או מילולי, ויש אומרים שמשמעות העינוי הוא שיעבוד של גבירה ושפחה. 

  • כדאי לציין בשלב זה שהמילה "עינוי" אינה זהה בשימוש המקראי ובשימוש בעברית בת ימנו. אין הכוונה דווקא להתעללות, אלא לגרימת צער . (כמו "ועיניתם את נפשותיכם")
  • מדוע היא עינתה אותה?

תשובה אפשרית: שרה עינתה את הגר כתגובה להתנהגותה של הגר: "וַתֵּקַל גְּבִרְתָּהּ בְּעֵינֶיהָ". הגר זלזלה בשרה.  לפי המדרשים הגר עינתה בדיבור את שרה בשל עקרותה, והפסיקה לקבל את מרותה של שרה כגבירתה, היא רצתה להיות במעמד של אישה במקום שרה. 

למרות התנהגותה הלא ראויה של הגר, אנו עדיין חשים בחוסר נוחות עם הביטוי "וַתְּעַנֶּהָ שָׂרַי" . האם התנהגות זו של שרה היתה ראויה?

 נביא את פירוש הרמב"ן האומר ששרה חטאה בכך שעינתה את הגר, ואף אברהם חטא בכך שלא עצר את שרה. נלמד נושא זה בדף העבודה בין שרה להגר.

 

נציע כסיכום להבנת דברי הרמב"ן פעילות של Think pair share

התחלקו לזוגות וחשבו על השאלה: מהו המסר הנלמד מתוך דברי הרמב"ן ? 

  • חשבו-  כל אחד בנפרד על התשובה, וכתבו אותה על דף. 
  • שתפו- את החבר שלכם בתשובה שלכם והקשיבו לתשובתו של החבר.
  • נסו לחשוב על נקודות דמיון ושוני בין התשובות שלכם לתשובת חבריכם. 
  • שתפו את כל הכיתה בתשובה שלכם.

    הערה: חשוב להסב את תשומת ליבם של התלמידים לכך ששרה אמנו כמובן היתה אשתו הראשית של אברהם לאורך החיים. הוא לקח אותה לאישה עוד באור כשדים, עבר איתה את המסע לחרן, ואז לכנען, ועבר איתה את כל תלאות הירידה למצרים, והנדודים במהלך חייו. בהסתכלות רחבה על חייו של אברהם – שרה היא האשה והשותפה של חייו, אברהם ושרה יחד בנו את עם ישראל ומהווים אבות האומה. לכן הסיפור של לקיחת הגר לאשה (ביוזמתה של שרה) ואז הזלזול של הגר בה, כאשר היא נושאת את בנו של אברהם, כל כך טלטל את המשפחה. לאחר שהגר חזרה לביתו של אברהם כשפחתה של שרה, חזרו הקשרים למסלולם. 

 

משאבי למידה

העשרה

לימוד הסיפור

פעילות פתיחה

בחלק זה נתמקד בנבואת המלאך בזמן שהגר ברחה מפני שרה.

"הִנָּךְ הָרָה וְיֹלַדְתְּ בֵּן וְקָרָאת שְׁמוֹ יִשְׁמָעֵאל כִּי שָׁמַע ה' אֶל עׇנְיֵךְ"

נשאל- 

  • מדוע נקרא שמו ישמעאל?
  • מה ניתן ללמוד מדברי המלאך על היחס של ה' להגר?

תשובה אפשרית: למרות יחסה הרע של הגר לשרה, ה' שמע לעוניה, לקושי שלה, ונתן לה בן. 

 

פעילות הרחבה: 

  • לתלמידים הצעירים יותר, ניתן לכתוב "יומן" של התרחשות הסיפור מתוך נקודת המבט של שרה, אברהם, הגר או המלאך. 

 

 

משימה בהמשכים: 

 

  • במהלך כל סיפורי אברהם, נבנה יחד עם התלמידים "תמונה" של דמותו של אברהם אבינו. המורה יכול לעשות לוח שיתופי או מצגת או פלקט פיזי התלוי בכיתה שישמש במהלך כל תקופת לימוד סיפור אברהם. 

התלמידים בסיום כל שיעור יוסיפו תשובה לשאלה: "מה למדתי על אברהם בשיעור זה?" (ערכים, דרכי חשיבה, תכונות, יחסים בין אישיים, מנהיגות ) 

משאבי למידה

העשרה

סיכום השיעור

תפריט נגישות