התגלות ה' שהתחילה במצרים הגיעה לשיא בקריעת ים סוף.
חווית ההתגלות ונס ההצלה מיד המצרים בים היתה כל כך עוצמתית, שהביאה מיד אחריה ליראה ולאמונה בה' שהתבטאה בשירת הים. לא במקרה נכנסה שירה זו לתפילת שחרית בכל יום, על מנת להיזכר ולהזכיר את ניסי יציאת מצרים וקריעת ים סוף בכל יום מחדש.
מטרות הידע בהוראת היחידה:
יחידה זו מתחילה מרדיפת המצרים אחרי בני ישראל מיד לאחר יציאת מצרים, ובתחושת פחד וחוסר האונים שחשו בני ישראל כאשר מצרים רדפו אחריהם. התלמידים יעמיקו ויתייחסו לסיטואציות של פחד בחייהם, וצורות התמודדות מול פחד.
התלמידים יעיינו בפסוקים המתארים את התרחשות נס קריעת ים סוף, וינסו לתאר במילים שלהם את ההתרחשות ואת תחושת העם בעקבות שלבי ההתרחשות השונים. לאחר לימוד הנס וההתגלות, נגיע לתגובת העם לנס הגדול- שירת הים הבוקעת מעומק הלבבות של משה ובני ישראל, מרים ובנות ישראל. שירה זו היא שירת שבח והודיה למלך העולם. הערכים המרכזיים העולים מתוך הלימוד הם:
עם ישראל חווה תהליך שהחל מירידה גדולה בשעבוד מצרים, ועד לשיא גדול, בצאתו ממצרים לאחר עשר המכות. בתוך תקופה זו, העם חווה גם עליות וירידות וקשיים שונים.
השיא שהיה ביציאת מצרים לא נמשך לאורך זמן.
ה' הקשה את ליבו של פרעה והוא רדף אחרי עם ישראל למדבר. עם ישראל הרגיש פחד גדול :
שמות יד,י: "וַיִּירְאוּ מְאֹד". ראב"ע מתאר את הפחד של עם ישראל כמצוקה נפשית של עבד הפוחד מאדוניו. "כי המצרים היו אדונים לישראל וזה הדור היוצא ממצרים למד מנעוריו לסבול עול מצרים ונפשו שפלה. ואיך יוכל עתה להלחם עם אדוניו?…" ניתן לראות בקריאת הפסוקים, שיש דגש חזק בפסוקים על פחד ממצרים, ופחד מכוחם של המצרים. בני ישראל עדיין ראו את עצמם כעבדים של המצרים וחששו מאד מפניהם.
במהלך סיפור יציאת מצרים, כפר פרעה בקיומו של ה'. מכות מצרים הוכיחו את מציאתו ועוצמתו. בסיפור שלפנינו, מאבק זה מגיע לשיאו. ה' מכה בעוצמה הצבאית של פרעה מלך מצרים – מרכבות פרעה וחילו.
ה' חולל את נס קריעת ים סוף, וטביעת המצרים לעיני כל ישראל. תגובת עם ישראל היתה: אמונה – "וַיַּאֲמִינוּ בה' וּבְמֹשֶׁה עַבְדּוֹ" (שמות יד:לא) ושירה ושבח לה' : "אָז יָשִׁיר מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת לַה'.." (שמות טו,א) הפחד מהמצרים התחלף לפחד ויראת ה' ומשה בסוף הפרק.
כדי לזכור נס זה, ואת ההודיה שבאה בעקבותיו, נקבעה שירת הים כחלק מהתפילה היומית.
בפתיחת השיעור נלמד את ההתרחשות שהייתה מיד לאחר יציאת מצרים. (פרק יד פסוקים א-יד)
התרחשות האירועים הייתה:
ניתן ללמד את רצף האירועים על ידי צפייה יחד באחד מקטעי הסרטונים הבאים:
https://www.youtube.com/watch?v=TzRrEgkfhG8
https://www.youtube.com/watch?v=j3CANELyPo0
בעקבות הצפייה בסרטון ניתן לשאול-
ניתן לדבר על העצמה המצרית (מרכבות וסוסים לעומת בני ישראל שהולכים ברגל ועם עגלות קטנות) , הפחד הגדול של בני ישראל כאשר הם רואים את המצרים רודפים אחריהם, הויכוח עם משה. האמונה של משה בה'.
לחילופין במידה ולא רוצים להראות את הסרט, ניתן לקרוא את הפסוקים ולדון בירידה ובפחד של העם בעקבות רדיפת מצרים בדף העבודה המצורף.
מתמודדים עם הפחד
בפתיחה זו ראינו את הפחד הגדול שעם ישראל שרוי בו בעקבות רדיפת המצרים אחרי בני ישראל. בפסוקים כתוב שהמהלך הזה מתוכנן על ידי האל כדי להגדיל את ידיעת ה' בעולם.
"וידעו מצרים כי אני ה'" (שמות יד, ד)
(ייתכן שהמהלך גם עזר לבני ישראל להתמודד יחד כעם, עם מצבים קשים.)
נדון בכיתה בשיטת "back to back". בלחיצה על המילים ניתן להגיע להסבר על הפרקטיקה.
נשאל את התלמידים:
ניתן לתת אפשרויות שונות:
לאחר שהתלמיד חושב במשך דקה או שניים על הסיטואציה, הוא משתף בשלב הבא את החבר בסיטואציה או בהתמודדות שלו עם סיטואציה, ושומע מהחבר איך הוא מתמודד.
ניתן לדבר גם במליאה עם התלמידים על כך שכל אדם מרגיש פחד בסיטואציות שונות. וניתן לדבר על דרכים להתמודד עם פחד:
העשרה: ניתן להפנות את התלמידים למדרש מרתק שעוסק בתגובות שונות של קבוצות בתוך עם ישראל, שהתווכחו ביניהם כיצד יש להגיב בסיטואציה שאליה עם ישראל נקלע. כל קבוצה חשבה להתמודד אחרת עם המצב הבלתי אפשרי שבו מצרים רודפים אחרי בני ישראל, והים סוגר עליהם מהצד השני. מה ניתן ללמוד ממדרש זה? דף העבודה עם המדרש והשאלות כאן.
|
התלמידים מתחלקים לחברותא כדי ללמוד את מהלך העניינים הניסי והמדהים של קריעת ים סוף:
פעילות בחברותא בדף העבודה הזה.
ניתן לסכם במליאה את המהלך הנפשי שעברו עם ישראל בעקבות קריעת ים סוף. מעבר מפחד של עבדי מצרים, לפחד ואמונה בה' ובמשה עבדו.
(לחיצה על המילה דיבייט תביא אתכם לתיאור מפורט של יישום הפרקטיקה.)
תגובת העם לנס: שירת הים (שמות טו: א-כא)
לאחר שבני ישראל חוו את החויה העוצמתית והמדהימה של נס קריעת ים סוף, מתואר מייד שמשה ובני ישראל, וכן מרים וכל הנשים, פורצים בשירה גדולה.
"אָז יָשִׁיר מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת לַה' וַיֹּאמְרוּ לֵאמֹר
אָשִׁירָה לַה' כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם."
גם הנשים שרות את שירת הים: "וַתִּקַּח מִרְיָם הַנְּבִיאָה אֲחוֹת אַהֲרֹן אֶת הַתֹּף בְּיָדָהּ וַתֵּצֶאןָ כׇל הַנָּשִׁים אַחֲרֶיהָ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלֹת. (כא) וַתַּעַן לָהֶם מִרְיָם שִׁירוּ לַה' כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם."
(כדאי להסביר לתלמידים את הניגוד בין "גאה גאה" ה' – גבוה ורם, מול "סוס ורוכבו רמה בים" של מצרים שהושלך לים וירד למעמקים. )
אם התלמידים אומרים יום יום את שירת הים מומלץ לעבור איתם על השירה ולהסביר אותה בלשון פשוטה.
(שירת הים מזכירה לנו את נס יציאת מצרים, היא מזכירה לנו את ערך אמירת התודה, יכולתו המוחלטת של ה' ואת שלטונו בעולם.
היא רלוונטית לחיים שלנו כל יום כדי שנחשוב על ערכים של השגחת ה', הקשר שלנו עם ה'.)
לסיכום נדגיש את ערך אמירת התודה. לאחר נס קריעת ים סוף עם ישראל ביטאו את התודה הגדולה על ישועתם הפיזית, והכרת מלכותו של ה' בשירה ובריקודים. נדגיש שכאשר אנו אומרים תודה אנחנו מכירים בטובה הגדולה שאחר עשה עבורנו. כמובן שאמירת תודה לאדם משפיעה לטובה על האדם שמודים לו, אך היא גם משפיעה רבות על האדם המודה. התודה גורמת למודה להעלות למודעות את הטוב שעשו בשבילו – (הודאה גם מלשון 'מודה על האמת') ומגבירה את השמחה וההערכה לטובה שעשו לו.
פעילות סיכום לתלמידים
מודעות מביאה להודיה.
התלמידים ישתמשו בפרקטיקת חשיבה, ציוות, שיתוף (Think, pair, share)
השאלה הנשאלת היא:
תחשוב על מישהו שעשה לך טובה כלשהיא בשבוע או בחודש האחרון.
תכתוב מי זה היה, מה היתה הטובה, ואיך היית רוצה להודות לו עליה?
שתף את בן הזוג שלך במה שכתבת.
תוכל לשאול את בן הזוג על הבחירה שלו:
המורה אוסף את התלמידים ויכול להעלות את השאלות הבאות:
ניתן לומר ששירת הים ביטאה הערכה, הערצה, ותודה לאל על הנס הגדול שהוא עשה עם בני ישראל ביציאת מצרים, ותוך כדי השירה עם ישראל גם מבטא את ההבנה ש "ה' ימלוך לעולם ועד" אמונה במלכותו של ה' על עם ישראל.
ביטויו של הנס בשירת הים מלווה אותנו בכל יום, ובמיוחד בליל הסדר כאשר אנו נזכרים בעיקר היהודי של האמונה בה', ובכל הטובות שהוא עושה עבורנו בכל יום.
העמקה:
מה שלא ידענו על אמירת "תודה" !
ניתן לשלוח את התלמידים למאמר קצר של הרב יונתן זקס בנושא התודה, ולאחריו משימת כתיבה קצרה.
סיכום למורה השיעור פתח בפחד וחשש גדול מהשליטים המצרים, והסתיים ביראה ושמחה גדולה על שליטתו של ה'. נס קריעת ים סוף הוא נס גלוי וחד פעמי שמביא את עם ישראל להכרה מוחלטת של גודלו של ה', והודיה אליו ולשליחו משה. עבדות מצרים מתבטאת בצער ופחד, לעומת עבדות ה' שמתבטאת בשמחה ובריקודים. |